Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään tänään 2.4., satusetä H.C. Andersenin syntymäpäivänä. Vuosittainen teemapäivä on järjestetty vuodesta 1967 lähtien ja sen tarkoituksena on nostaa esiin lastenkirjoja ja houkutella lapsia lukemaan. Tämän vuoden teemana on ”Many cultures, one story”.

Kävin lastenkirjapäivän kunniaksi ostamassa lastenkirjan. Olemme olleet lähikirjaston innokkaita asiakkaita koko naperon eliniän, mutta omiakin kirjoja on mukava hänelle antaa. Samalla tuli vihdoin testatuksi Helsingin Kalliossa jo reilun vuoden ajan pikkulukijoita palvellut Lastenkirjakioski Toukka. Kioski on oikeammin viihtyisä pieni kivijalkakauppa, jossa myydään niin lastenkirjaklassikoita kuin tuoreempaa (kotimaista) teostakin.

kollaasi1

Paksulehtisiä kirjoja valikoimassa ei kauheasti tällä hetkellä ollut, mutta rohkaistuin hankkimaan pienelle rautanyrkille paperisivuisen kirjasen Leonardon työt (Eppu Nuotio ja Tuutikki Tolonen, kuvitus Sari Airola, Otava 2009). Nappivalinta. Leonardo-taaperon päivästä kerrotaan lapselle tutuin termein. Meillä ensimmäisen päivän hitti oli sivu, jossa Leonardo käy sammuttamassa kylpyhuoneen valot, kun äiti on vielä aamupesulla. Naps! (Ja kiherrystä päälle.)

kollaasi2Toinen mukaan lähtenyt kaunokainen (vai tulisiko blogikielellä puhua ”kotiutetusta ihanuudesta”?) oli Sanna Pelliccionin piirtämä kortti, jonka loruissa käydään läpi hampaanpesun saloja.

Kiskalla käynnistä jäi hyvä mieli. Tulen poikkeuksetta hyvälle tuulelle asioidessani paikoissa, joissa asiakkaille annetaan aikaa ja tilaa ja jonka toiminnan taustalla on selvästi muutakin ideaa kuin kovan rahan tienaaminen. Toukan kotisivuilla kirjoitetaan seuraavaa: ”Uskomme, että kirjojen myyminenkin on kulttuurityötä. Lapsilla pitää olla omia, rakkaita kirjoja, joita voi lukea uudelleen ja uudelleen.” En voisi olla tästä enempää samaa mieltä. Vaikka itse en enää juurikaan kaipaa kirjojen omistamista, muistan sen hyvänolontunteen, jonka omat kirjat toivat minulle lapsena. ”Nämä ihmeelliset kertomukset ovat minun, ja voin palata niihin aina kun haluan.”

Hyvää ja rauhallista pääsiäistä sekä iloisia lukuhetkiä kaikille!

Lastenkirjakioski Toukka
on avoinna ke-pe klo 13–17.30 ja la klo 11–16
osoitteessa Fleminginkatu 8, 00530 Helsinki.