Nick Hornbyn Uskollinen äänentoisto -romaanissa (ja siitä tehdyssä sympaattisessa elokuvasovituksessa) päähenkilö Rob pohtii eronsa jälkeen mittavan levykokoelmansa uudelleenjärjestämistä. Hän päätyy aakkostamisen ja muiden tylsien ja tavallisten ratkaisujen sijaan henkilökohtaiseen kronologiaan, järjestämään levyt sen mukaan, missä järjestyksessä on ne hankkinut. Eräänlainen musiikkinörtin itsenäisyysjulistus ja keskisormen nosto siis: nyt vain hän yksin voisi löytää hyllyistä haluamansa levyt.

Sama problematiikka koskee tietysti kirjojen järjestämistä. Omat levyni ovat aakkosissa, mutta kirjat makoilevat muodostelmassa, jota voi kenties kuvailla sanalla sekava intuitiivinen. Tietokirjat ja fiktio ovat omissa hyllyissään (noin suunnilleen), sarjakuvat niin ikään. Kaunokirjallisuutta on jaoteltu hieman kielialueittain, mutta lopulliseen sijaintiin ovat vaikuttaneet myös kirjojen fyysinen koko ja ulkonäkö sekä sattuma. Entisessä asunnossa kokeilin kirjojen järjestämistä väreittäinkin. Se oli hulluutta. Olisinpa tullut ajatelleeksi tätä.

Jos kirjasto on suuri ja sieltä olisi useamman perheenjäsenen määrä löytää jotain, lienee aakkostus, jos ei ainoa, niin ainakin helpoin vaihtoehto.

Kuva: pixabay.com

Kuva: pixabay.com

Tuttava kertoi joskus ystävästään, jolle tärkeintä oli se, että kirjoilla oli hyllyssä hyvä olla. Karkea esimerkki: ei Sofi Oksasta ja Timo Hännikäistä vierekkäin. Omanlaistaan feng shuita tämäkin. Uuden kirjan tuominen kotiin oli aina jännittävää, sillä sen paikka oli aina pystyttävä perustelemaan. Voiko Gogolin laittaa Kunderan viereen? Käyvätkö Roth ja Snellman riitasille? Kumpi on sopivampi Röyhkän kylkeen, Liksom vai Hotakainen? Metodi tarjoaa loputtomat mahdollisuudet erojen ja yhtäläisyyksien pohtimiseen ja johdattaa parhaimmillaan pitkienkin filosofisten mietintöjen ääreen.

Väittävät, etteivät kaikki suhtaudu kirjoihin aivan näin tunteellisesti. Aika monet kuitenkin suhtautuvat. Tommi Melender kirjoitti aiheesta ansiokkaasti Antiaikalainen-blogissaan. “Lukemattomat kirjat ovat elämän merkki”, todellakin.