Oli siinä epäonnisessa Pariisin-reissussa paljon hyvääkin. Blogin näkökulmasta esimerkiksi se, että tuli testattua vihdoin Fabulan kuukausimaksullista e-kirjapalvelua tien päällä. Kirjamessuilta mukaan tarttui viikon ilmaiskoodi Fabulaan – oikeasti se toimi kaksi viikkoa, joten kiitos siitä 🙂

Ja hyvin toimikin. Teknisesti en keksi edes puolittaista poikittaista sanaa: rekisteröityminen, kirjojen etsiminen, nimikkeiden selailu ja lataaminen olivat kaltaiselleni digiurpollekin riittävän helppoja operaatioita. Käytin palvelua ainoastaan iPodilla, joka on kirjan lukemiseen noin ylipäätään mielestäni turhan snadi laite, mutta lentokoneessa ja satunnaisessa hotelli- ja kahvilalueskelussa Fabulan ja iPodin yhdistelmä toimi hyvin. Lueskelin muun muassa John Williamsin Stoneria, Marie Kondon KonMaria, Stendhalin Punaista ja mustaa.

Suurimmat ongelmakohdat löytyvät valikoimasta (ja valikoiman ja hinnan suhteesta). Palvelussa on Fabulan nettisivujen mukaan tällä hetkellä noin 700 suomenkielistä opusta ja määrää lisätään kiitettävää 50 kirjan viikkovauhtia. Tietokirjoja on paljon (kuten myös b-luokan dekkareita), mutta uutta isojen nimien kaunokirjallisuutta (toistaiseksi?) valitettavan vähän. Paine isojen kustantamojen mukaan saamiseksi on varmasti kova, ja voi olla, että se on lopulta Fabulan kohtalonkysymys.

fox_logo_orangebackground
Niille, jotka ostavat kirjoja normaalihintaisina ja ovat valmiita vaihtamaan mobiililukuun tai ottamaan sen mukaan printin ohelle, Fabula on mahtava juttu. Muiden lukijoiden kohdalla Fabula joutuu kilpailemaan kirjastojen, divareiden, netin vapaiden sisältöjen ja ylipäätään kaikkien muidenkin vapaa-ajanviettomuotojen kanssa.

Oma dilemmani on seuraava. Koukutuin sen verran, että haluaisin Fabulan olevan saatavilla. En ole kuitenkaan vakuuttunut, onko hinta sellainen, jonka haluan maksaa hajakäytöstä. Omat lukutapani ja -mahdollisuuteni ovat senkaltaiset, ettei tarvetta mobiililukemiselle juuri ole. Suurin Fabulan kilpailija on omalla kohdallani Suomen erinomainen kirjastolaitos: kun ilmaista materiaalia saa sieltä myös sähköisessä muodossa ilman varaus- tai muita maksuja… niin… hmmm. Täytyy miettiä.

fabula3
Esimerkiksi Long Playn tilaajille Fabula on kuitenkin aika hyvä täky. LP ilman arkistoa maksaa vuodessa 44 euroa, mikä vähennettynä Fabulan vuosimaksusta (96 euroa) jättää “ylimääräistä” maksettavaa 52 euroa vuodessa. Kuukautta kohden tämä tekee 4,33 euroa, mikä on satunnaiskäyttöäkin ajatellen jo ihan eri tavalla kohtuullista.

Mutta käykäähän testaamassa, ja kertokaa kokemuksianne. Fabulan kirjoista voi maksutta lukea 10 prosenttia, mikä on mainio tapa tutustua sekä kirjoihin että palveluun.